2012. május 11., péntek

Rumos csoki

Spanyolhonból hazatérő barátném kívánsága: rumoscsoki szigorúan tejcsokiból. Márpedig Zsozsó nem viccel. 
A masszív Portoricoit (a régi fajtából, mert az „új recepttel” címkézettet sajnos elszúrták) egy letisztult, de karakteres külsővel képzeltem el. Keresgettem, mígnem rátaláltam a Ritter Sport bordázott Rumos kockáira. Ezaz! Tudtam, hogy a Lidl-s keksz csomagolásból elrakott hullámkarton még jó lesz valamire :)

Nézzük, hogy készült:

Hozzávalók:
10 dkg tejcsokoládé
3 cl habtejszín
20 gramm teavaj
2 evőkanál (1 cl) portorico rum (60%)

Csokiburok:
8 dkg tejcsokoládé

Díszítés:
hullámkarton

A tejszínt felforralom és fokozatosan adagolva a feltördelt tejcsokira öntöm, majd ha még szükséges a csokit vízgőz felett tovább olvasztom. Hozzákeverem a vajat és a rumot, majd egy sütőpapírral kibélelt kisebb (nálam 6x10 cm) dobozkába öntöm. Ha kihűlt lefedve egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap felszeletelem (én 10 db 2x3 cm-es szeletekre). 5 dkg feltördelt csokit vízgőz felett megolvasztok, majd a vízgőzről levéve felolvasztom benne a többit. Ha már kellemesen kihűlt (31°C-ra, de gyakorlatilag már 34°C-on is lehet vele dolgozni) kezdődhet a mártogatás. 
Egy doboz alját béleljünk ki hullámpapírral. A megmártott és lecsöpögtetett kockákat pedig huppantsuk fejjel lefelé a hullámpapírra a csíkozásnak megfelelő irányban (nálam hosszanti).

itt még utólag csokit kanalaztam a tetejükre, hogy eltűnjön a mártóvilla nyoma

Fedjük le a dobozt, hűtő pár órára, majd szépen lepattinthatjuk a hullámpapírról a csíkos csokikat :)

Megjegyzés:
Ha még ennél is több rumot szeretnénk beletenni, javaslom, hogy annyival csökkentsük a tejszín mennyiségét, amennyivel a rumot megemeltük, különben nem vagy kevésbé lesz szilárd a töltelék. De bátran lehet kísérletezni, ha mégsem sikerülne, olvasszuk vissza, adjunk hozzá tejet, tejszínt és máris kész a rumos forró csoki :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése