2012. május 5., szombat

Anthon Berg cherry in rum


A különlegesen finom marcipános-gyümölcsös-alkoholos csokoládék titka az egyszerűségben rejlik. Mindössze néhány jó minőségű alapanyaggal és egy kis kézművességgel igazi meglepetéssel tölthetjük meg a bonbonos dobozt.

Hozzávalók (16 db):
25 dkg marcipán (legalább 50% mandulatartalom)
15 dkg aszalt cseresznye
0,5 dl rum (38%)
25 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A cseresznyét a rummal közepes finomságúra turmixoljuk. A marcipánt sütőpapíron sodrófával vékonyra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval köröket vágunk belőle. A tallérok széleire a hüvelyk- és mutatóujjunkkal peremet formázunk, közepükbe jöhet a rumos cseresznye.


15 dkg apróra tördelt csokoládét kevés vízgőz felett melegítünk, ha felolvadt a vízgőzről levéve a többi feltördelt csokoládét is hozzákeverjük, míg teljesen homogén lesz. Az olvadt csokoládé hőmérsékletét a szánkhoz érintve ellenőrizzük – ha már kellemesen kihűlt (oltásos temperálás, ételhőmérővel mérve 32°, de gyakorlatilag már 34°-on eléri a megfelelő kristályállapotot), jöhet a mártogatás.
Egy nagyobb fedeles (légmentesen zárható) dobozt kibélelünk sütőpapírral. A cseresznyés marcipántallérokat egy villával egyenként a csokiba forgatjuk, lecsöpögtetjük (én a jobb kezemben lévő villa nyelét a bal mutatóujjamhoz szoktam ütögetni, a felesleget a tál szélén lehúzom), majd óvatosan a sütőpapírra csúsztatjuk. Minden egyes tallér után megkeverjük az olvasztott csokoládét, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete. Ha az utolsó is kész, lefedjük és mehet a hűtőbe. A csokoládé nagyon érzékeny a különböző hőingadozásokra és a fényre, ezért érdemes a hűtő középső részére tenni, különben ha túl közel van a falához, megfázhat és kifehéredik a csokoládéburok (nekem sem mindig tökéletes).

Megjegyzés:
Az Anthon Berg ízvilághoz nagyon fontos a jó minőségű, magas mandulatartalmú marcipán. Ez adja meg a puhaságát, intenzív ízét gyönyörűen összeolvadva az alkoholos gyümölcsmasszával. Itthon leginkább csak az import marcipánok ilyenek. Minél sötétebb a színe (magas mandulatartalom) és minél puhább, annál jobb minőségű.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a saját készítésű Anthon Berg desszert. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Jucus!
    Ez tényleg jobb, mint az eredeti!!
    Nagyon finom!
    Köszönöm szépen! :)
    Mariann

    VálaszTörlés