A különlegesen finom marcipános-gyümölcsös-alkoholos
csokoládék titka az egyszerűségben rejlik. Mindössze néhány jó minőségű alapanyaggal
és egy kis kézművességgel igazi meglepetéssel tölthetjük meg a bonbonos dobozt.
Hozzávalók (16 db):
25 dkg marcipán (legalább 50% mandulatartalom)
15 dkg aszalt cseresznye
0,5 dl rum (38%)
25 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A cseresznyét a rummal közepes finomságúra turmixoljuk. A
marcipánt sütőpapíron sodrófával vékonyra nyújtjuk, majd egy pogácsaszaggatóval
köröket vágunk belőle. A tallérok széleire a hüvelyk- és mutatóujjunkkal peremet
formázunk, közepükbe jöhet a rumos cseresznye.
15 dkg apróra tördelt csokoládét kevés vízgőz felett
melegítünk, ha felolvadt a vízgőzről levéve a többi feltördelt csokoládét is
hozzákeverjük, míg teljesen homogén lesz. Az olvadt csokoládé hőmérsékletét a szánkhoz érintve
ellenőrizzük – ha már kellemesen kihűlt (oltásos temperálás, ételhőmérővel
mérve 32°, de gyakorlatilag már 34°-on eléri a megfelelő kristályállapotot),
jöhet a mártogatás.
Egy nagyobb fedeles (légmentesen zárható) dobozt kibélelünk
sütőpapírral. A cseresznyés marcipántallérokat egy villával egyenként a csokiba
forgatjuk, lecsöpögtetjük (én a jobb kezemben lévő villa nyelét a bal mutatóujjamhoz
szoktam ütögetni, a felesleget a tál szélén lehúzom), majd óvatosan a
sütőpapírra csúsztatjuk. Minden egyes tallér után megkeverjük az olvasztott
csokoládét, hogy egyenletes legyen a hőmérséklete. Ha az utolsó is kész,
lefedjük és mehet a hűtőbe. A csokoládé nagyon érzékeny a különböző hőingadozásokra
és a fényre, ezért érdemes a hűtő középső részére tenni, különben ha túl közel
van a falához, megfázhat és kifehéredik a csokoládéburok (nekem sem mindig tökéletes).
Megjegyzés:
Az Anthon Berg ízvilághoz nagyon fontos a jó minőségű, magas
mandulatartalmú marcipán. Ez adja meg a puhaságát, intenzív ízét gyönyörűen
összeolvadva az alkoholos gyümölcsmasszával. Itthon leginkább csak az import
marcipánok ilyenek. Minél sötétebb a színe (magas mandulatartalom) és minél
puhább, annál jobb minőségű.
Nagyon tetszik ez a saját készítésű Anthon Berg desszert. Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésMajd írd meg milyen lett! :)
TörlésJucus!
VálaszTörlésEz tényleg jobb, mint az eredeti!!
Nagyon finom!
Köszönöm szépen! :)
Mariann