Amerikai csokis fánk
A Nők lapja konyhája c. magazin
2012. februári számának címlapján virít ez az édesség. Farsang idején
mindenképp érdemes kipróbálni.
A végeredmény egy nem igazán
édes, de cserében nagyon finom fánk. Frissen az igazi.
Aki édesen szereti csokidara
helyett jégcukorral is megszórhatja, vagy használhat tejcsokoládét a mázhoz.
Hozzávalók a tésztához:
1 dl tej
3,5 dkg cukor
3,5 dkg szárított élesztő (fél
csomag)
18 dkg finomliszt + a nyújtáshoz
szükséges mennyiség
1 tojás
2,5 dkg olvasztott vaj
olaj
díszítéshez csokoládédara
A mázhoz:
5 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj
A tejhez hozzáadunk egy evőkanál
cukrot és a mikróban langyosra melegítjük. Hozzákeverjük az élesztőt.
A lisztet egy nagy tálba
kimérjük, hozzáadjuk a tojást, a maradék cukrot, az élesztős tejet és az
olvasztott vajat. Elektromos keverővel simára keverjük a tésztát.
Szobahőmérsékleten 1,5 órán át kelesztjük. (Én Tupperware kelesztő edényt
használtam hozzá, de folpack-kal lefedett tálban is megkel.)
Mikor megkelt a tészta lisztezett
felületre teszünk a tésztából egy adagot 1-1,5 cm vékonyra nyújtunk vagy
kihúzogatjuk kézzel. Fánkszaggatóval vagy bármilyen kerek formával (pohár,
bögre)kiszaggatjuk. A közepét szintén kiszúrjuk kisebb formával (pl.
pogácsaszaggató v. feles pohár).
Nekem 9 db lett ebből a
mennyiségből.
Újabb fél órán át kelesztjük a
tésztát.
A csokoládét gőz fölött a vajjal
összeolvasztjuk és melegen tartjuk, míg a fánkokat forró olajban kisütjük. Egy
kerek tálkába belecsorgatjuk a csokoládét és belehelyezzük a fánkokat még
melegen úgy, hogy csak a tetejére kerüljön a csokis máz.
Csokidarával megszórom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése