2012. március 6., kedd

Amerikai csokis fánk


Amerikai csokis fánk

A Nők lapja konyhája c. magazin 2012. februári számának címlapján virít ez az édesség. Farsang idején mindenképp érdemes kipróbálni.
A végeredmény egy nem igazán édes, de cserében nagyon finom fánk. Frissen az igazi.
Aki édesen szereti csokidara helyett jégcukorral is megszórhatja, vagy használhat tejcsokoládét a mázhoz.
Hozzávalók a tésztához:
1 dl tej
3,5 dkg cukor
3,5 dkg szárított élesztő (fél csomag)
18 dkg finomliszt + a nyújtáshoz szükséges mennyiség
1 tojás
2,5 dkg olvasztott vaj
olaj
díszítéshez csokoládédara

A mázhoz:
5 dkg étcsokoládé
2,5 dkg vaj

A tejhez hozzáadunk egy evőkanál cukrot és a mikróban langyosra melegítjük. Hozzákeverjük az élesztőt.
A lisztet egy nagy tálba kimérjük, hozzáadjuk a tojást, a maradék cukrot, az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Elektromos keverővel simára keverjük a tésztát. Szobahőmérsékleten 1,5 órán át kelesztjük. (Én Tupperware kelesztő edényt használtam hozzá, de folpack-kal lefedett tálban is megkel.)
Mikor megkelt a tészta lisztezett felületre teszünk a tésztából egy adagot 1-1,5 cm vékonyra nyújtunk vagy kihúzogatjuk kézzel. Fánkszaggatóval vagy bármilyen kerek formával (pohár, bögre)kiszaggatjuk. A közepét szintén kiszúrjuk kisebb formával (pl. pogácsaszaggató v. feles pohár).
Nekem 9 db lett ebből a mennyiségből.
Újabb fél órán át kelesztjük a tésztát.

A csokoládét gőz fölött a vajjal összeolvasztjuk és melegen tartjuk, míg a fánkokat forró olajban kisütjük. Egy kerek tálkába belecsorgatjuk a csokoládét és belehelyezzük a fánkokat még melegen úgy, hogy csak a tetejére kerüljön a csokis máz.
Csokidarával megszórom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése